esneklik-doğum-çift yarık deneyi

 Esneklik. Doğum. Çift yarık deneyi.

Buraya nasıl geldik I yazımdaki tabloyu ele alırsak - tarihin akışında - toplum yapısının karmaşıklığı (kompleksitesi) artıyor.  Artan karmaşıklık, daha soyut kavramların kullanılmasını gerektiriyor.  Soyut kavramların kullanılması doğal.  Ancak, herkesin bu kavramları aynı şekilde algılaması zor. 

Kanımca insanlar kelimeleri, kavramları kendi duyularının ve kendi bilincinin izin verdiği kadar algılayabiliyor.  Bilinç kelimesinden kast ettiğim “katman, katman tortusu oluşan veri ve algıların zihnimizde oluşan filtresi yoluyla duyularımızın vesile olduğu yorum, farkındalık, anlam. Çift yarık deneyindeki - iki yarıktan geçen ışığın hem parçacık, hem de dalga özelliği gösterebilmesi gibi - soyut bir kavramın anlamı da kişiden kişiye fark gösteriyor. 

(bilinç (TDK): i. İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, şuur. ii. Temel bilgi, temel görüş. iii. Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci, şuur.  27 Ocak 2021)

Artan toplumsal karmaşıklığın sonucu artan soyutluk ve farklı algılar iletişimi zorlaştırıyor.  Aynı kelime ve kavramlar kullanıldığında toplumdaki herkes aynı şeyler anlamıyor.  

Farklı algılar bilişsel çelişkiye sebep oluyor.  Bilişsel çelişki de toplumun kendine ve birbirine yabancılaşmasına sebep oluyor.  Birbirini tam anlayamama durumu, eninde sonunda şiddete dönüşüyor. 

Dolayısıyla “toplumsal karmaşıklığın” doğal bir sonucu da: şiddet.  Burada insan “şiddet doludur” veya doğal olarak şiddete meyillidir demiyorum.  Sayılar arttıkça bozulan iletişimin bir sonucu da şiddetin ortaya çıkması durumunu dile getiriyorum. 

Adımları geriye doğru atarsak, sorun iletişim, veya bozulan iletişim.  Eğer bu durumu kabul edersek, şiddetten uzaklaşmak için iletişime odaklanmamız gerektiği ortaya çıkıyor.  Hatta, iletişimi ne kadar bilişsel çelişkiden arındırabilirsek, ne kadar soyut kavramların için somut örneklerle doldurabilirsek, o kadar iletişim uyumlanacak ve şiddetten uzaklaşacağız.

Bu süreci ne kadar esnek, yani ne kadar herkese erişebileceğimiz şekilde (yöntem, süre)  yaparsak, insanlık olarak "kendimizi doğurmamız”, ve şiddetten uzaklaşma ihtimalimiz artıyor. 

Doğa, esneklik ve doğum memleri ile çözümü önümüze sunmuş durumdaJ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

buraya-nasıl-geldik-II

bir-model-kurgusu

geceyarısına 2 dk kala tedxizmit konuşmasının metni