degersizlik

  • ·        Belki de yüzlerce yıldır bireyi değersiz hissettiren bir siyaset var olmuş.  Varoluşunu doğrulayan, haklı kılan, onaylayan, garantileyen: dil, söylem, eylem, tavırları beslemiş.  Günümüzün eğitim, medya, siyaset, ve aktörleri bu şekilde oluşmuş.

    Değersiz hissettiren süreçlerin yansımalarına örnek: kadına şiddet, doğaya-hayvana-ötekine şiddet.  Vicdan yerine hırs, değerli olmanın olumlanması yerine, değersiz hissettirmek öne çıkmış.

    İçeriden dışarıya şiddet yaşanmış, yaşanıyor.  Bundan etkilenmemek mümkün değil.  Belki de en duygusal olanlar, en çok etkileniyor?  Etkilendiğini fark etmemek ise çok mümkün.  Vurdum duymaz gözükenler, pragmatik tavır sergileyenler fark etmeyenler.  Fark edip, etmiyor gibi davranmak da mümkün.  Bu kişilerin hepsi sistemin kölesi durumunda.

    Kurguyu sergilemek ise başka bir çalışma.  Yeri burası değil.

    ****
    ·        Özetle: insanlık olarak sıkıştık; değişim şart.

    ****
    ·        Özel ve çok değerli bir nesiliz.  Hepimiz. Kimlikten, yaştan, ekonomik durumdan bağımsız olarak değerliyiz.

    Yaptıklarımız insanlığın geleceği olup, olmayacağına karar verecek.  Elimizdeki güç geçmiş nesillere göre çok yüksek.

    İş birliği, dayanışma içinde değersiz hissettiren sistemden > değerliliğin ortaya çıkmasına izin veren sistemi oluşturan yapbozu tamamlayacağız.

    ****
    Peki, bu yapbozun parçaları neler?

    Aşağıdan yukarı:
    ·        Farkındalığı mümkün kılan içerik: tarihteki olayların akışı, ilişkilerini gösteren “haritalar” içerikler üretip, paylaşmak.
    ·        Değerli hissetterecek şekilde kümelenmeler oluşturup, değersiz hissedenlerin yaralarını sarmak.
    ·        Sarılan yaraların hikayelerini yazıp, paylaşmak.
    ·        Kümeleri büyütmek.

    Yukarıdan aşağı:
    ·        Değersiz hissettiren sistemin söylem ve araçları bariz kılmak, web sitesinde sergilemek, kolay anlaşılır, erişilir olması için içerik üretip, paylaşmak.
    ·        Siyasi partilerin tüzük ve programlarını tarayıp, belli başlıklarda beyan edilmiş olan konumlarını tablolaştırmak (katılım ve temsil hakları, itiraz hakları, fikri mülkiyetin korunması, ifade özgürlüğü, toplantı özgürlüğü, insan hakları, hukuğun üstünlüğü, şeffaflık, hesap verebilirlik, yaşam kalitesi artışı (iklim değişikliği, hayvan hakları, doğanın korunması, vs.), erkler ayrılığı, yasa önünde eşitlik, laiklik, gücün tabana yayılması, çoğulculuk, sivil toplumun desteklenmesi, siyasal haklar, sivil özgürlükler, şiddete mesafe, gibi.)

    ·        Beyan edilen konumlar ile yapılanların farkını karşılaştırmak: kanun teklifleri, kararlar, KHK’lar, komisyon raporları, değişmesi gereken kanunların durumu, yazılı ve sözlü (soru, görüşme, araştırma, soruşturma, gensoru) önergeleri, bürokrasinin-kamu görevlerinin yaptıkları, vs.) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

buraya-nasıl-geldik-II

bir-model-kurgusu

geceyarısına 2 dk kala tedxizmit konuşmasının metni